Kippengroentesoep

Wanneer je je niet zo lekker voelt, dan kan een kippensoepje vaak ideaal zijn om toch wat te eten. Toen ik onlangs dus weer een kleine ziekenboeg thuis had, besloot ik om deze kippensoep te bereiden. Kruikje erbij en iedereen voelt zich meteen weer ‘kiplekker’. Zorg dat je wel wat tijd hebt, want deze soep is het lekkerst wanneer hij een paar uurtjes kan intrekken.

INGREDI√čNTEN (4 personen)

1 prei
1 winterpeen
2 stengels bleekselderij
2 kippenbouten
zout & peper
1 laurierblaadje
1 tl tijm 
1/2 tl zwarte peperkorrels
1 tak peterselie
klein handje dunne vermicelli
1,5-2 liter water

BEREIDINGSWIJZE

KLAAR IN 3 – 3,5 UUR

1. Bestrooi de kippenbouten aan beide kanten met zout en peper. Zet ze vervolgens in een grote soeppan met anderhalf liter water en breng het aan de kook.

2. Was ondertussen alle groentes. Snijd de prei in halve ringen, de winterpeen in blokjes en de bleekselderij in schijfjes. Voeg de groentes toe aan de pan. De kippenbouten moeten bedekt zijn met water, indien nodig voeg je wat extra water toe.

3. Doe het laurierblaadje en de tijm erbij. Plet de peperkorrels tussen twee eetlepels en voeg ze ook toe aan de soep. Meng alles goed door elkaar en laat het zachtjes koken. Door de kip kan er schuim ontstaan aan de bovenkant van de soep, dit kun je gemakkelijk weghalen met behulp van een lepel of spatel.

4. Na minimaal twee uur, is de kip lekker zacht. Haal de kip uit de pan en leg het op een bord. ‘Pluis’ de kip uit door alle botjes weg te gooien. Ik vind het lekker om de grote stukken kip ook extra uit te pluizen omdat het wat gemakkelijker eet.

5. Doe de kip terug in de soeppan. Snij de peterselie in stukjes en voeg het toe aan de soep samen met de vermicelli. Bestrooi de soep met zout en peper naar smaak. 

6. Laat de soep nog 15 minuten zachtjes doorkoken en dan is de kippengroentesoep (eindelijk!) klaar. Heerlijk met wat stokbrood en wat Franse kaasjes erbij!