Hachee

Hachee is typisch zo’n gerecht waar je even flink de tijd voor moet nemen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je goed vlees koopt, want je wilt natuurlijk wel dat je hachee heerlijk mals en zacht wordt. Voor dit recept heb ik gekozen voor sukadelappen, maar je kunt natuurlijk ook runder- of riblappen gebruiken. De bereidingstijd van dit recept is ook afhankelijk van de kwaliteit van je vlees en de pan die je gebruikt. De 4 uur is dus een richtlijn, want het kan gebeuren dat je nog iets langer geduld zult moeten hebben. Niet boos worden, want de fantastische smaak is het meer dan waard.

INGREDIËNTEN (4 personen)

500 gr sukadelappen
4 uien
1 rundvleesbouillontablet
75 gr boter
30 gr bloem
2 laurierblaadjes
5 kruidnagels
1 tl suiker
1½ el appelstroop
4 el azijn
zout en peper
400 ml water

BEREIDINGSWIJZE

KLAAR IN 4 UUR

1. Snijd de sukadelappen in grote dobbelstenen en bestrooi ze met peper en zout aan beide kanten. Pel de uien en snij ze in ringen. Doe het water in een steelpan met de bouillontablet en breng het aan de kook; laat het een paar minuten zachtjes koken.

2. Verhit de boter in een braadpan. Voeg de uien toe wanneer de boter gesmolten is en fruit ze gedurende 5 minuten op een zacht vuurtje. Haal vervolgens de uien uit de pan en laat het even apart. Zet vervolgens het vuur op een matig hoge stand en voeg het vlees toe. In ongeveer 5 minuten is het vlees lichtbruin. Bestrooi het vlees met bloem en roer alles goed door elkaar.

3.Voeg de volgende ingrediënten toe aan het vlees: uien, warme bouillon, laurierblaadjes, kruidnagels, suiker, appelstroop en azijn. Breng het al roerend zachtjes aan de kook en zet dan het vuur laag voor ongeveer drie en half uur (met een deksel erop). Roer af en toe.

4. De keuken (en eigenlijk het hele huis) zou nu heerlijk naar hachee moeten ruiken. Maak bijvoorbeeld een aardappelpuree erbij en je kunt eindelijk gaan smullen!