boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon

Fransen weten inderdaad wat lekker eten is. Ze staan bekend vanwege de haute cuisine, maar gelukkig hebben ze ook wat gemakkelijkere recepten. De boeuf bourguignon is een goed voorbeeld daarvan. Het is een stoofgerecht dat helemaal niet zo ingewikkeld is. Je hebt twee belangrijke dingen nodig: goed vlees en geduld. Dan heb je de helft van het werk eigenlijk al gedaan. Ik raad dan ook zeker aan om het vlees bij een goede slager te halen en niet bij de supermarkt. 

INGREDIËNTEN (4 personen)

1 kg magere runderlappen
300 gr sjalotjes
1 (kleine) winterpeen
2 el olijfolie
50 gr boter
250 gr gerookte spekjes
½ l Bourgogne rode wijn
4 el bloem
1 vleesbouillontablet
1 tl tijm
1 knoflookteen
6 takjes peterselie
zout en peper
witte peper
extra olijfolie
bak en braad
2 dl water

BEREIDINGSWIJZE

KLAAR IN ONGEVEER 6 UUR

1. Pel de sjalotten, schrap de winterpeen en snijd ze beiden in kleine stukjes. Snij het vlees in blokken van ongeveer 2 bij 2 cm. Bestrooi het vlees met zout, zwarte en witte peper. Bestrooi vervolgens de bloem over het vlees.

2. Zet een koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de spekjes. Houd ze even apart en haal het overtollige vet van de spekjes uit de pan. Doe wat vloeibare boter in de koekenpan en bak de sjalotten, winterpeen en knoflook ongeveer 5 minuten.

3. Doe in een grote braadpan 2 eetlepels olijfolie en 50 gr boter. Voeg het vlees toe zodra de pan heet is en bak het vlees ongeveer 5 minuten totdat het bruin is.

4. Verwarm in een steelpannetje de wijn. Let op, het moet niet gaan koken.

5. Voeg aan de braadpan de volgende ingrediënten toe: sjalotten, winterpeen, knoflook, spekjes, 2 deciliter warm (!) water, wijn, bouillontablet en tijm. Laat dit minimaal 3 uur lekker op een laag vuurtje sudderen. Ik laat het meestal 5 uur, dan wordt het vlees heerlijk mals. Hoe langer je het laat sudderen, hoe lekkerder het is!

6.Een uurtje voordat het gerecht klaar is, kun je aan de slag met de champignons. Maak ze schoon met een borsteltje en snij ze in vieren. Bak ze in wat olijfolie totdat ze goudbruin zijn en voeg ze vervolgens toe aan de boeuf.

7. Mocht na 5 uur dit stoofgerecht nog heel waterig zijn, geef ik je een goede tip die ik onlangs in een blad heb gelezen: voeg een oude boterham met een goede laag mosterd toe. Dit helpt om de ‘saus’ te verdikken, zonder dat je bloem of maizena hoeft te gebruiken.

8. Zoals je kunt lezen: het is wat snijwerk en voornamelijk veel geduld, maar het is eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld. Serveer de boeuf bourguignon met peterselie bovenop, bijvoorbeeld wat rijst (of aardappelpuree) erbij en Franse sperzieboontjes. Bon appétit!